JXTC Espresso - шаблон joomla Продвижение

više slika na FB stranici Gradske kafane

Prvi „New Castle of the World Day” održan je juče na donjoj terasi Gradske kafane u Herceg Novom. Posjetioci su imali priliku da uživaju u nastupima izvođača iz Hejđina, koji su predstavili tradicionalnu kinesku muziku, a prikazana je i umjetnost mijenjanja lica – obilježje čuvene Sečuanske opere i dio kineske nematerijalne baštine, Šinširo iz Japana se predstavio kaligrafijom i origamijem, Nju Kastel iz Australije muzičkim nastupom i promo materijalom. Pored inostranih gostiju, Herceg Novi i Kotor su branili boje „Vitezovima”, nastupom muzičara iz Muzičke škole, ženske klape „Lira”, plesne škole „AS”, ali i delicijama i rukotvorinama, koje su spremile vrijedne žene NVO „Ruke”.

Ovaj događaj jedan je od projekata koje je ugovorila Kancelarija za međunarodnu saradnju, kojom rukovodiSimonida Kordić sa partnerskim gradovima okupljenim u organizaciji „New Castles of the World”. Kordićeva, koja je i otvorila „Njukastl” dane u Herceg Novom, pojasnila je da su uspjeli da Herceg Novi učlane u zajednicu koja okuplja gradove sa svih kontinenata koji u svom nazivu nose epitet „novi” i grad ili zamak.

Stevan Katić, gradonačelnik, ukazao je na veliki značaj ove manifestacije.

– Ovo je izuzetno značajan događaj. Herceg Novi je danas domaćin kontinentima, a primio je u svoje okrilje i veliki broj turista ne samo iz regiona, već i iz svijeta – kazao je Katić.

Rumi Macušita došla je iz japanskog grada Šinšira.

– Posjetioci našeg štanda imaju priliku da nauče kaligrafiju i odu sa lijepim suvenirom kući. Drago nam je da nam u promociji naše kulture, nesebično pomaže Boris Basara, učenik drugog razreda gimnazije, koji je izrazio želju da studira japanski i živi u našoj zemlji – kazala je Macušita.

Domaće boje su viteškim kostimima i opremom branili Kotorani grupom „Srednjevjekovni Kotor”.

Prvi put u Herceg Novom i prvi put u Crnoj Gori je iKatarina Hozlarova, gošća iz grada Novi zamki iz Slovačke.

– Vi ste veseli i volite da slušate muziku i plešet. To mi se dopada – kazala je ona.

K.M.

Gradska Kafana Herceg Novi

~ Welcome ~