JXTC Espresso - шаблон joomla Продвижение

Dok je na Kanli Kuli trajao koncert hora „Via Vox", koji će vjerovatno biti kultni događaj sezone u Herceg Novom, na donjoj terasi Gradske kafane promovisan je multimedijalni projekat „Exodus – prvih 48 godina", koji je, uglavnom, okupio Novljane.

Oni su se zajedno sa legendarnim „Exodisima" podsjetili lijepih trenutaka i godina, uz muziku koju su voljeli i kojaje obilježila njihovu mladost.
Sa puno šarma i pomalo nostalgije, kroz video materijal, fotografije, priču i muziku, članovi ove novske i bokeljske grupe, koja je postala simbol grada i Praznika mimoze, govorili su o entuzijazmu, zajedničkom radu, prijateljstvu i druženju. Tu, međutim, nije kraj. To je samo prvih 48 godina. Ima toga još, kažu iz „Egzodusa".
Anton Ante Krstović je rekao da su pune dvije godine radili na pripremi CD-a na kome je 21 kompozicija – 12 snimljenih u raznim studijima u periodu od 1969. godine do 2010. i 9 izabranih, od stotinu snimaka uživo na „svirkama" u baštama hotela Topla na Toploj ili Mimoza u Tivtu koje su sačuvali. Uz CD predstavljen je i DVD na kome je 115 minuta video materijala iz prethodnog perioda. Ante je posebno izdvojio 15-minutnu emisiju iz 1969. tadašnjeg TV Titograda, koja je emitovana za JRT mrežu i u kojoj je, ne samo priča o njima, već i o Novom iz tog perioda. Na DVD-ju je i turistički spot o Herceg-Novom sa pjesmom „Koga to volim u Herceg-Novom", numere „Dimnjačar" i „Zeleničke tihe vale", pjesma koju su sinoć posvetili članovima legendarnih „Bokelja" - Dušku, Draganu i Lazu.
Profesor Lazar Seferović je pozdravio „Exoduse" istakavši da su oni njegova velika emocija, i da je bio jedan od osnivača njihove grupe daleke 1966. godine. Govoreći o svestranosti ovih muzičara podsjetio je da su jednom prilikom svirali čak i opersku muziku.
Novica Jovanović je kao klavijaturista proveo 3 godine u grupi. Svojevremeno je za njih napisao pjesmu „Teutina špilja", koja je bila veoma popularna.
O počecima Exodusa govorio je jedan od njihovih osnivača Zoran – Zoro Martineti.
- Počelo je sve oko Gradske muzike. Svi smo se okupljali tamo, svi moji stari, otac, đede, prađed, svirali su u Gradskoj muzici. A ja uz njih i prvo što sam počeo da sviram, odnosno da lupam, bio je doboš. Bila je to 1957. godina. Poslije toga sam prešao na duvačke instrumente i počelo se pomalo pjevat i to meksičke kompozicije pa smo počeli zajedno da pjevamo i nazvali smo se „Amigosi". Prvi naš nastup bio je u Domu Armije u Trebinju. Počeo sam da učim gitaru, ali sam se onda opredjelio za trubu - pričao je Martineti.
Zajedno su svirali Tomo Ćurčija, Edo, Mario i Martineti i nazvali su se „Ferali". Vrlo brzo poslije toga pojavile su se električne gitare, a Nenad Božović im je pravio pojačala. Nakon toga osnovana je grupa Egzodus u kojoj su bili Vlado Kovač, koji je svirao gitaru, Andrija Nikolić, bubnjar, Tomo Ćurčija, saksofon, Dragoljub Dragan Đorđević, bas gitara, i Martineti:
- Ime nam je dao Andrija Nikolić po pjesmi koju smo pjevali kao „Ferali", a zvala se Egzodus. Bila je to prva postava Egzodusa.... U godinama koje su dolazile Egzodusi su rasli, smanjivali se, smjenjivali su se članovi. Treći bubnjar ove muzičke grupe, 1969. godine, bio je Dragoljub Đuričić. On je ocjenio da su Egzodusi rijetka grupa, ne samo na Balkanu već i šire, koja može da proslave pedset godina i da „ni jedan dan ne postoji da nisu postojali".
Dragoljub Đuričić je ustvrdio da su „Exodusi" bili jedan veliki regrutni centar muzičara koji su kasnije imali neke svoje muzičke puteve na raznim stranama.
- To vrijeme je bilo jedno od najljepših u mom životu, jer je tada čitav grad živio za Exoduse i gitarijade, a sa njima sam jedini put u životu svirao bas gitaru.
Promociji je prisustvovao i Neđeljko Kolarov pisac tekstova za sve kompozicije koje je za Egzodus komponovao Srećko Kovačević. Rade Ćoso iz Kotora koji i danas svira u ovoj grupi prisjetio se igranki u dvorani „Partizana" (Gradska kafana) na kojima su nekad svirali. Na gitarijadama u Budvi 1968. i 1969. osvojili su drugo odnosno prvo mjesto. Drugo mjesto su osvojili i na prvoj putujućoj gitarijadi u Jugoslaviji....
"Exodus" su novski, ali i bokeški sastav, jer su bubnjar i gitarista iz Kotora i Tivta. Za proteklih 48 godina, u ovoj grupi je sviralo 34 muzičara uglavnom iz Herceg-Novog.

Slike pogledajte na FB stranici https://www.facebook.com/people/Gradska-Kafana/100009103417070

Izvor www.radiojadran.com

Gradska Kafana Herceg Novi

~ Welcome ~